Acompanyament escolar

De Infancia
La revisió el 18:15, 3 març 2019 per Dani (Discussió | contribucions) (Es crea la pàgina amb «Aquest programa socioeducatiu ofereix que els infants i joves puguin rebre suport en l’elaboració de les seves tasques diàries on treballem hàbits d’estudi, ord...».)
(dif) ← Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova → (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Aquest programa socioeducatiu ofereix que els infants i joves puguin rebre suport en l’elaboració de les seves tasques diàries on treballem hàbits d’estudi, ordre i organització de les tasques escolars. Aquest acompanyament escolar l’entenem des d’una perspectiva de treball en xarxa amb els agents educatius de l’infant o jove per tal de millorar la qualitat de la intervenció que volem dur a terme.

Objectius generals

Els objectius que es plantegen en aquest programa socioeducatiu són: Realitzar les tasques escolars amb l’acompanyament d’un adult. Disposar un espai adequat per a fer les tasques. Enfortir habilitats i coneixements bàsics del currículum escolar. Resoldre dubtes que sorgeixen en les diferents etapes escolars. Gaudir d’una oferta lúdic-educativa diversificada

Continguts que es treballen

Durant l’espai d’acompanyament escolar identifiquem dues maneres de treballar el contingut. Per una banda; a través dels deures escolars que els propis infants presenten, i, per l’altra, enfortint els coneixement i habilitats bàsiques. Pel que fa a l’ACOMPANYAMENT ALS DEURES ESCOLARS

Proporcionar un suport individualitzat a l’infant Responsabilitzar-se en l’organització de les seves tasques Afavorir la utilització de l’agenda com a eina organitzativa Utilitzar l’espai per a resoldre dubtes sobre les matèries que treballen

Pel que fa a l’ENFORTIMENT DELS CONEIXEMENTS I HABILITATS

Prendre consciència dels punts forts i punts febles de cada infant o jove Potenciar tècniques d’estudi que li siguin útils pel seu aprenentatge Reforçar la seva autonomia Treballar continguts escolars des d’una perspectiva més vivencial

Persones destinatàries

Aquest programa socioeducatiu va dirigit a tots els infants i joves inscrits al Centre Obert compresos entre els 6 i 16 anys, és a dir, abarca tota la primària i la secundària. És una línia de treball important on es reforça el procés d’aprenentatge escolar, afavorint la integració a l’etapa escolar, prevenint l’absentisme i generar una afecció per l’aprenentatge..

Metodologia

L’espai d’acompanyament escolar s’inicia a les 16,30h fins les 19,30h. Durant aquesta estona es fa el reforç escolar i es berena. La durada és flexible en funció de les necessitats i edat de l’infant o jove. Entenem aquest acompanyament estretament lligat amb el treball que es realitza des dels centres educatius (escoles i instituts) i altres agents educatius (EAP, CSMIJ, EIPI, USEE, UEC etc.) per tal de donar una resposta integral i completa a les necessitats de cada infant. D’aquesta manera, ens permet treballar coordinadament per a poder arribar a acords i estratègies que beneficiïn la situació de l’infant. Per tal d’avaluar la feina feta dins el programa d’acompanyament escolar, tenim un aplicatiu en el que deixem registre del moment acadèmic de cada infant. Aquest aplicatiu ens permet fer un informe que no només especifica els coneixements escolars assolits durant aquest curs, sinó que ens ajuda a veure l’evolució personal de cada un dels infants i joves. Tanmateix, l’equip educatiu també fa ús d’una fitxa de seguiment per tal de recollir les evidències diàries dels infants entorn al seu procés d’aprenentatge. L’equip educatiu referent de l’espai guia a totes les persones que hi participen (voluntàries, estudiants en pràctiques i estudiants en ApS) tot dotant d’eines i recursos pel bon funcionament de l’espai. Per tal d’avaluar la tasca que es realitza, es celebren dues reunions anuals, tot i que a l’acabar la sessió es fa un petit feedback de com ha anat. Paper (voluntaris, aps i pràctiques): -Oferir suport acadèmic individualitzat als infants i joves que participen en l’acompanyament escolar a través del seu coneixement -Participar de les sessions incorporant una perspectiva lúdica (jocs)

Metodologia específica de primària Tots els grups de primària, des de 1r a 6è, fan acompanyament escolar dos dies a la setmana, amb la característica que cicle inicial un dels dies ho fa des d’una vessant més lúdica (Projecte d’acompanyament lúdic-educatiu) L’horari de l’acompanyament escolar és de 16.30h a 19:30h i es divideix de la següent forma pels infants de primària:

16:30 a 17h: És el moment d’arribada dels infants  i tenen una estona de joc lliure.
17h-17,30h: És el moment de berenar. Aprofitem, també, per a treballar hàbits d’higiene i alimentació (rentar-se mans, berenar tranquil·lament, alimentació variada, etc) 

17:30 a 18:30: Primer torn d’acompanyament escolar 18:30 a 19:30: Segon torn d’acompanyament escolar.

Els infants que no estan realitzant el seu torn de reforç, fan activitats físico-esportives plantejades des del PS esport.


L’espai que utilitzem per a fer el PS d’acompanyament escolar és l’escola Oriol Martorell.