Acompanyament escolar

De Infancia
La revisió el 12:24, 6 març 2019 per Dani (Discussió | contribucions)
(dif) ← Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova → (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Aquest programa socioeducatiu ofereix que els infants i adolescents puguin rebre suport i acompanyament en l’elaboració de les seves tasques diàries escolars on també treballem hàbits, ordre i organització d'aquest temps d'estudi. Aquest acompanyament escolar l’entenem, de forma irrenunciable, des d’una perspectiva de treball en xarxa amb els agents educatius de l’infant o adolescent per tal de millorar la qualitat de la intervenció que volem dur a terme.

Objectius generals

Els objectius que ens plantegem en aquest programa socioeducatiu són:

  • Realitzar les tasques escolars amb l’acompanyament d’una persona adulta.
  • Disposar un espai adequat per a fer les tasques.
  • Enfortir habilitats i coneixements bàsics del currículum escolar.
  • Resoldre dubtes que sorgeixen en les diferents etapes escolars.
  • Gaudir d’una oferta lúdic-educativa diversificada i adaptada a cada infant/adolescent.

Continguts que es treballen

Durant l’espai d’acompanyament escolar identifiquem dues maneres de treballar el contingut. Per una banda; a través dels deures escolars que els mateixos infants presenten, i, per l’altra, enfortint els coneixements i habilitats bàsiques.

Pel que fa a l’ACOMPANYAMENT ALS DEURES ESCOLARS:

  • Proporcionar un suport individualitzat a l’infant/adolescent.
  • Responsabilitzar-se en l’organització de les seves tasques.
  • Afavorir la utilització de l’agenda com a eina organitzativa.
  • Utilitzar l’espai per a resoldre dubtes sobre les matèries que treballen.

Pel que fa a l’ENFORTIMENT DELS CONEIXEMENTS I HABILITATS:

  • Prendre consciència dels punts forts i punts febles de cada infant o adolescent.
  • Potenciar tècniques d’estudi que li siguin útils pel seu aprenentatge.
  • Reforçar la seva autonomia.
  • Treballar continguts escolars des d’una perspectiva més vivencial.

Persones destinatàries

Aquest programa socioeducatiu va dirigit a tots els infants i adolescents inscrits al Centre Obert entre els 6 i 16 anys, és a dir, comprèn tota l'etapa de primària i la secundària. És una línia de treball important on es reforça el procés d’aprenentatge escolar, afavorint la integració a l’etapa escolar, generant una afecció i motivació per l’aprenentatge i prevenint l’absentisme.

Metodologia

L’espai d’acompanyament escolar s’inicia a les 16:30h fins les 19:30h. Durant aquesta estona es fa el reforç escolar i es berena. La durada és flexible en funció de les necessitats i edat de l’infant o adolescent. Entenem aquest acompanyament estretament lligat amb el treball que es realitza des dels centres educatius (escoles i instituts) i altres agents educatius (EAP, CSMIJ, EIPI, USEE, UEC etc.) per tal de donar una resposta integral i completa a les necessitats de cada infant. D’aquesta manera, ens permet treballar coordinadament per a poder arribar a acords i estratègies que beneficiïn la situació de l’infant. Per tal d’avaluar la feina feta dins el programa d’acompanyament escolar, tenim un aplicatiu en el que deixem registre del moment acadèmic de cada infant/adolescent. Aquest aplicatiu ens permet fer un informe que no només especifica els coneixements escolars assolits durant aquest curs, sinó que ens ajuda a veure l’evolució personal de cada un dels infants i adolescents. Tanmateix, l’equip educatiu també fa ús d’una fitxa de seguiment per tal de recollir les evidències diàries dels infants entorn al seu procés d’aprenentatge. L’equip educatiu referent de l’espai guia a totes les persones que hi participen (voluntariat, estudiants en pràctiques i estudiants en ApS) tot dotant d’eines i recursos pel bon funcionament de l’espai. Per tal d’avaluar la tasca que es realitza, es celebren dues reunions anuals, tot i que en acabar la sessió es fa un petit feedback de com ha anat. La funció d'aquestes persones (voluntariat, estudiants en pràctiques i estudiants en ApS) que participen i acompanyen aquest programa socioeducatiu és:

  • Oferir suport acadèmic individualitzat als infants i adolescents que participen en l’acompanyament escolar a través del seu coneixement.
  • Participar de les sessions incorporant una perspectiva lúdica (jocs).

També es fa entrega d'un manual de bones pràctiques que recull com s'hauria de participar dins d'aquest programa socioeducatiu.

Metodologia específica dels grups de primària

Tots els grups de primària, des de 1r a 6è, fan acompanyament escolar dos dies a la setmana, amb la característica que cicle inicial un dels dies ho fa des d’una vessant més lúdica dins del Projecte d’acompanyament lúdic-educatiu.

L’horari de l’acompanyament escolar és de 16.30h a 19:30h i es divideix de la següent forma pels infants de primària:

Hores Activitats
16:30h fins a les 17h És el moment d’arribada dels infants i tenen una estona de temps lliure.
17h fins a les 17:30h És el moment de berenar. Aprofitem, també, per a treballar hàbits d’higiene i alimentació (rentar-se mans, berenar tranquil·lament, alimentació variada, etc).
17:30h fins a les 18:30h Es realitza el primer torn d’acompanyament escolar.
18:30h fins a les 19:30h Es realitza el segon torn d’acompanyament escolar.

Cal tenir en compte que els infants que no estan realitzant el seu torn de reforç, estan fent activitats físico-esportives plantejades des del Programa Socioeducatiu d'esport.

L’espai que utilitzem actualment estan cedits per l’Escola d'Ensenyaments Artístics Oriol Martorell (edifici de primària).