Història de la Fundació

De Infancia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Història de la Fundació

La Fundació Pare Manel és una entitat sense afany de lucre que es va crear per desenvolupar accions i projectes socioeducatius i de suport a col·lectius en situació de risc social a Nou Barris- Barcelona, especialment a la infància i joventut d’aquests barris. La Fundació té com a finalitat principal l’acompanyament dels infants i dels joves del barri de Verdum i Roquetes en el seu temps lliure, amb una actitud creativa, solidària, crítica i compromesa, amb la voluntat de treballar activament per a la transformació del barri.

La història de la Fundació comença als anys 70 amb l’arribada als barris de Verdum i Roquetes del Manel Pousa[1] i la Luisa Alba, dos religiosos que comencen la seva tasca educativa al carrer, moguts per la realitat d’aquests barris. Les primeres (accions educatives) passes del Manel i la Luisa van ser sortides per la ciutat de Barcelona amb els joves del barri que es passaven els dies al carrer. A poc a poc la funció educativa va anar creixent i amb l’ajuda de voluntaris es van muntar equips de futbol i activitats de lleure. Així va ser com de mica en mica i amb l’esforç de moltes persones col·laboradores va néixer l’entitat, amb la finalitat d’oferir suport a altres associacions, col·lectius o persones individuals per a realitzar accions socials per tal de millorar les condicions de vida dels sectors més exclosos de la nostra societat.

La institució està reconeguda legalment des de l’octubre del 1993, els projectes pioners de l’entitat són: l’Associació Esportiva Babar i l’Associació Grup Muntanyès, l’última gestionava l’esplai diari i les activitats de caps de setmana amb els infants i joves. L’activitat infantil es realitzava als baixos de la Parròquia de Sant Sebastià on l’any 2000 es va arribar a un acord amb la direcció General d'Acció Cívica i es van realitzar obres als locals per tal de donar una ubicació concreta, ampliar i potenciar alguns dels projectes que fins al moment es duien a terme al carrer, especialment el de l’esplai infantil. D’aquesta manera es van fer obres de millora indispensables als baixos de la parròquia com era posar el terra, aïllar humitats, il·luminar les sales o posar calefacció... En definitiva es va dignificar l’espai on atendre les famílies.

L'any 2004 es va crear la Fundació Pare Manel amb l’objectiu de recollir tots els projectes que es duen a terme i actualment hi ha 4 grans àrees d’actuació amb els diferents projectes i intervencions adreçades a persones en situació d’exclusió social. Als seus fins fundacionals es declara com una entitat prioritària de la seva acció l’Associació Grup Muntanyès. Aquesta última està reconeguda legalment des de l'octubre de 1993, però té més de 26 anys de treball i d'implicació al barri de Verdum partint de les aportacions desinteressades d'un grup de voluntaris/es i veïns/es.

Les quatre grans àrees d’actuació de la Fundació amb els diferents projectes i intervencions adreçades a persones en situació d’exclusió social serien:

  1. Àrea d'Infància, Adolescència i Famílies
  2. Àrea d'Esports amb l'Associació Esportiva Babar
  3. Àrea de Formació i d'Inserció Laboral
  4. Àrea de Presons